Hoe Megapixel camera’s PTZ-camera’s kunnen elimineren (Security Management)


Hoe zou de wereld van de videobewaking geëvolueerd zijn, wanneer megapixel camera’s waren uitgevonden vóór de analoge camera’s?

Denk aan alle compromissen op het gebied van beeldkwaliteit die we gedurende jaren hebben moeten aanvaarden omwille van de beperkingen van analoge camera’s. Denk eens na over hoe we benaderingen gecreëerd hebben in een poging de lage beeldkwaliteit te compenseren. We ontwierpen duizenden en duizenden video surveillancesystemen, waarin de aanvaarde resolutiestandaard van 480 TV-lijnen de zwakste schakel was.

Pan-tilt-zoom

Een van de manieren die we uitprobeerden om de lage resolutie en field-of-view beperkingen te compenseren, was de uitvinding van de pan-tilt-zoom (PTZ)-unit. ‘Zoom’ was nodig, omdat de analoge camera’s voorwerpen op meer dan 6 meter afstand niet konden zien. En ‘pan’ en ‘tilt’ waren nodig om de dekking uit te breiden naar grotere gebieden. Analoge camera’s (en IP-gebaseerde netwerkcamera’s die over soortgelijke resolutie beschikken bij 307,200 pixels) leveren een specifieke, beperkte en constante resolutie. Systeemontwerpers moesten die beperking ‘omzeilen’ met behulp van tools zoals mechanische PTZ-units.
Het enige alternatief was meer camera’s, wat vaak weer veel duurder was. In het bijzonder rekening houdend met zowel de kosten van de camera’s als de bijkomende kosten van de installatiewerkzaamheden, opnamesystemen en de behoefte aan extra personeel om toezicht te houden.

Maar PTZ-units waren nooit een perfecte oplossing en konden de tekortkomingen van analoge beelden nooit volledig compenseren. Bijvoorbeeld, wat is de kans dat een PTZ-camera de exacte locatie binnen een groot gebied op precies het juiste moment in beeld brengt om een gebeurtenis vast te leggen? De kans is veel groter dat de camera naar de verkeerde plaats op het verkeerde moment zal kijken, zelfs wanneer iemand betaald wordt om de camera in real-time te bedienen.
Een ander aspect van PTZ-units en -camera’s is het onderhoud en de betrouwbaarheid van het product. De PTZ-units bevatten mechanische componenten die onderhoud nodig hebben en die, na verloop van tijd, kunnen falen.

Maar PTZ-units waren nooit een perfecte oplossing en konden de tekortkomingen van analoge beelden nooit volledig compenseren

Megapixel camera’s

Als megapixel camera’s eerst ontwikkeld zouden zijn, zou men kunnen veronderstellen dat de PTZ-units nooit waren uitgevonden. Eenvoudig gezegd, met megapixel camera’s is PTZ-technologie overbodig. Door de volledige transformatie van het ontwerp en het gebruik van systemen, maken hogere resolutie megapixel camera’s de PTZ-units vandaag de dag overbodig.
De ontwikkeling van hoge-resolutie megapixel camera’s lost de problemen op die PTZ-units door de jaren heen hebben getracht op te lossen, maar waar ze vaak niet in geslaagd zijn. De hoge resolutie imaging-mogelijkheden van megapixel camera’s zorgen voor een aanzienlijk verbeterd gezichtsveld met extreem hoog detail. De mogelijkheid om elektronisch in te zoomen op live-beelden en opgenomen videobeelden met behoud van een hoge resolutie en een brede dekking is simpelweg niet mogelijk met conventionele analoge of IP PTZ (of vaste) camera’s. Bovendien zijn er, bij gebruik van megapixel camera’s, geen mechanische optische componenten die kunnen falen en geen directionele problemen. Maar misschien wel het belangrijkste, megapixel camera’s bieden algemeen een grotere waarde voor mainstream video surveillance toepassingen.

De huidige waaier aan beschikbare megapixel camera’s kunnen beelden op elke resolutie leveren, van een miljoen pixels tot 40 miljoen pixels of meer. Systeemontwerpers kunnen kiezen welke resolutie ze nodig hebben voor een specifieke toepassing en ze kunnen ook minder camera’s gebruiken. Een 3 megapixel camera kan bijvoorbeeld 2 tot 5 standaard-definitie VGA (307,200 pixels) camera’s vervangen. Panoramische en hoge-megapixel camera’s zijn een openbaring aangezien ze tientallen standaard-definitie camera’s kunnen vervangen, grote gebieden bekijken en alles in een keer ‘zien’, zonder de noodzaak voor mechanisch PTZ. Grote, heldere beelden kunnen in real-time worden bekeken of opgeslagen en later worden bekeken. Het hele gezichtsveld is zeer gedetailleerd en ieder specifiek gebied kan, op elk moment, duidelijk en in close-up worden bekeken. Het vastleggen van het volledige beeld maakt een einde aan de behoefte aan PTZ’s en de behoefte aan personeel om ze te bedienen.

Grote, heldere beelden kunnen in real-time worden bekeken of opgeslagen en later worden bekeken

Langzame dood

Daardoor is het onvermijdelijk dat mechanische PTZ-units overbodig worden, het eenvoudige en logische gevolg van de prestaties van megapixel camera’s. Vergelijk het maar met digitale camera’s die fotografische film overbodig maakten en telefoons met toetsen die de noodzaak van de draaischijf uitwisten.

Hoewel het einde nabij is, voorspellen de markten een langzame dood voor PTZ-units. Fabrikanten van de ‘traditionele’ beveiligingscamera genereren nog steeds veel omzet en winst door oudere technologieën, die het enthousiasme over de overgang kunnen temperen of zelfs de voortgang kunnen belemmeren. Verkopers van beveiligingssystemen kunnen ook huiverig zijn om nieuwe technologieën te omarmen, in ieder geval tot hun klanten er om vragen. De doorgedreven technische uitdagingen van IT/IP-systemen – netwerken, servers, opslagmedia en software – kunnen de ‘old-school’ verkopers een adempauze geven, totdat ze beseffen dat digitale inzet eigenlijk eenvoudiger is dan wat zij gedaan hebben in het verleden.

Toekomst

We kunnen de geschiedenis van de video surveillance markt niet veranderen, maar we kunnen de toekomst wel transformeren door de mogelijkheden van megapixel camera’s te omarmen. Minder camera’s, lagere arbeidskosten en betere resultaten dragen allemaal bij aan een beter rendement van de investering (ROI).

Dit artikel schreef Erik Oudendijk en is gepubliceerd in Security Management 10/ 2015. Oudendijk is Regional Sales Manager Benelux Arecont Vision.