Apetiti u regiji su nam (ZASTITA)


Prošla je godina za Arecont Vision bila uspješna. Uz brojne izazove s kojima smo se susretali, ostvarili smo rast prodaje na globalnoj razini, kao i na razini Europe. Trenutno smo u završnoj fazi financijskog izvještaja, tako da još uvijek nemam precizne brojčane podatke, no početkom 2016. imali smo globalni "meeting" prodajnih menadžera iz cijelog svijeta s menadžmentom kompanije. Tamo smo dobili pohvale za ostvarene rezultate u 2015.
 

Ime Dejana Petrovića nije nepoznato na tržištu sigurnosti u ovom dijelu Europe. S iskustvom 15-godišnjeg rada u više tvrtki, naš je sugovornik razvijao poslovanje na područ- ju sustava tehničke i elektroničke zaštite u više zemalja regije, a imenovanjem za višeg prodajnog direktora američke kompanije Arecont Vision, Petrović je prošle godine postao zadužen za prodajnu mrežu kompanije u čak 14 zemlja Starog kontinenta. Iako mu je formalno sjedište u Beogradu, gotovo polovicu vremena provodi na putu. „ 
 

  • Područje vašeg djelovanja prilično je široko, od Poljske na sjeveru do Makedonije i Albanije na jugu. Kako uspijevate ‘pokriti’ sve te zemlje?

Da, radi se o većem broju zemalja sa zna- čajnim razlikama u razvijenosti i potrebama lokalnih tržišta. Od cijelog europskog tima Arecont Visiona imam najve- ći teritorij u nadležnosti, a svoj dio tržišta nastojim ‘pokriti’ dobrom organizacijom i napornim radom, često i po 15 sati na dan. Ipak, tijekom godine namjera mi je proširiti tim angažiranjem dva menadžera prodaje koji bi bili zaduženi za sjeverni i južni dio istočne Europe. „ 
 

  • Kakva su očekivanja kompanije od zemalja za koja ste zaduženi?

Prije godinu dana prihvatio sam poziv potpredsjednika kompanije Ive Drenta da se pridružim njegovom timu kao viši direktor prodaje za istočnu Europu. U definiranju zadataka krenuli smo od stanja na trži- štu i trenutnih zahtjeva kako bismo odredili očekivanja i perspektive. Naše tržište ima značajan potencijal, naročito za multimegapikselna rješenja koja nudimo u svom proizvodnom programu. Tu su i određeni izazovi jer sve naše kamere nose žig ‘Made in USA’ i zadovoljavaju vrhunske i najstrože uvjete u pogledu kvalitete. Nismo se poveli za praksom pojedinih konkurenata koji su proizvodnju locirali u Kinu. Naš cjelokupni razvoj, uz sve segmente proizvodnog procesa, lociran je u Los Angelesu, u Kaliforniji. U idućem petogodišnjem razdoblju kompanija od mene očekuje dvocifreni rast prodaje u svakoj godini. „ 
 

  • Možete li nam statistikom prokomentirati poslovne rezultate kompanije u 2015. godini?

Prošla je godina za Arecont Vision bila uspješna. Uz brojne izazove s kojima smo se susretali ostvarili smo rast prodaje na globalnoj razini, kao i na razini Europe. Trenutno smo u završnoj fazi financijskog izvještaja, tako da još uvijek nemam precizne brojčane podatke, no početkom 2016. imali smo globalni ‘meeting’ prodajnih menadžera iz cijelog svijeta s menadžmentom kompanije. Tamo smo dobili pohvale za ostvarene rezultate u 2015. „ 
 

  • Arecont Vision jedan je od vodećih svjetskih brendova s područja IP megapikselnog videonadzora. Što vas izdvaja od drugih proizvođača videonadzora?

Arecont Vision je od svog osnutka posve- ćen isključivo IP kamerama, nikada nismo proizvodili analogne kamere. Posljednjih godina trend porasta potražnje za IP rje- šenjima sve je veći i mogu slobodno reći da svaki iole ozbiljniji projekt u sebi sadrži IP tehnologiju zbog svojih dobro poznatih prednosti. Naravno, IP kamere vremenom postaju sve dostupnije i na tržištima koja su cjenovno dosta osjetljiva, kao što je naše tržište. Na taj se način za nas pružaju nove mogućnosti. Arecont Vision je industrijski i tehnološki lider u oblasti IP kamera -napravili smo prvu IP kameru od 2 megapiksela, prvu od 5 megapiksela, prvu kameru od 10 megapiksela s H.264 kompresijom, prvu panoramsku kameru od 8 megapiksela s vidnim poljem od 180°i 360°, prvu multidirekcijsku 4-senzorsku kameru. Poduga- čak je spisak naših dostignuća kojima smo trasirali put za razvoj IP videonadzora. Imamo vjerojatno najbogatiji portfelj na trži- štu IP kamera: od 1.3 preko 2, 3 i 5 megapiksela, pa sve do 12, 20 i 40 megapikselnih kamera u svim izvedbama - panoramske, bullet, dome, micro dome, box. Pored liderske pozicije u inovacijama, naše proizvode odlikuje izuzetna kvaliteta slike, što smatram našom najvažnijom komparativ-nom prednosti. Glavna su nam vertikalna tržišta banke, IT industrija, logistika/transport, nadzor gradova ili proizvodni procesi, a spomenut ću neke kompanije koje su nam ukazale povjerenje. To su Mercedes, Google, Facebook, Apple, Microsoft, Bayer, Rolex, Citibank, Coca Cola, Gucci, Ikea, Nike, Shell, TNT, UPS, DHL, Hilton, BMW, VW, Audi... Kao kuriozitet i ilustraciju naše pozicije na globalnom trži- štu, spomenut ću da naše kamere nadziru najveći trg u Pekingu, Tiananmen, kao i Zabranjeni Grad.
 

  • Na koji način Arecont Vision osigurava svoje mjesto s obzirom na zauzete pozicije na tržištu?

Nedavno smo na tržište ‘izbacili’ petu generaciju panoramskih kamera 180° i 360°! To je budućnost videonadzora i siguran sam da većina menadžera sigurnosti prati promjene koje se događaju, a vezane su za multimegapikselnu tehnologiju i panoramsko, sveobuhvatno nadgledanje prostora. Imamo vjerojatno najbolji sustav registracije projekata i komercijalno-tehničke zaštite naših partnera. To je jedno od naših najjačih prodajnih oruđa pa dozvolite da ga predstavim malo detaljnije. Naime, svaki naš partner – distributer ili sistem integrator – može registrirati projekt na kome radi ili tender na kojem planira sudjelovati, u ‘online’ bazi podataka na našoj web stranici. Preko jednostavnog sučelja unose se osnovni podaci o projektu i krajnjem korisniku, uz kratki opis i specifikaciju predloženih modela i količina kamera. Od trenutka registracije pa do kraja realizacije, to je ‘njegov’ projekt i on ima našu apsolutnu podršku i u komercijalnom i u tehničkom smislu, s posebnim naglaskom na specijalne, projektne cijene za svaki pojedinačni slučaj. To znači da će od nas dobiti specijalne komercijalne uvjete za registrirani projekt i biti siguran da će Arecont Vision stajati iza njega u svim fazama tendera i kasnije realizacije. Istovremeno, želio bih naglasiti, ništa manje važno, naši ostali partneri koji eventualno budu aplicirali za isti projekt neće dobiti specijalne projektne uvjete/ cijene i podršku za projekt koji je već registrirao neko drugi. To je vrlo atraktivno za naše partnere, naročito za sistem integratore, jer im omogućava donošenje odluke o ulaganju sredstava u određeni projekt s velikom vjerojatnošću povrata tih sredstava odnosno ostvarenja zarade. U suprotnom, a to se često događa i redovna je primjedba lokalnih kompanija, izvođači ula- žu ogromna sredstva i vrijeme u projektiranje, pomoć u izradi tenderske dokumentacije, promociju proizvoda kod krajnjeg kupca, a onda se u fazi realizacije pojavi konkurencija koja nižom cijenom poništi sve njihove napore. Naši partneri odlično poznaju naš princip rada i siguran sam da je to jedan od važnih razloga vjernosti Arecont Vision brendu. Mnogi distributeri i sistem integratori prepoznaju besmislenost rada s marginama od 4-5 posto na što su prinuđeni pred ‘poplavom’ robe vrlo niskih cijena i sumnjive kvalitete. 
 

  • U kojim zemljama bilježite najbolje poslovne rezultate, gdje vidite prostor za poboljšanja?

Najbolje rezultate ostvarujemo u Poljskoj, Češkoj i Rumunjskoj, dok najveće potencijale za rast vidim u Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj. U ovoj godini moj će fokus biti na potonje tri zemlje s ciljem razvijanja partnerske mreže i kreiranja potražnje za našim proizvodima i novim poslovnim mogućnostima. 
 

  • U Hrvatskoj i okolnim zemljama, Arecont Vision zadnjih par godina nije bio naročito zastupljen. U kojoj je mjeri vaše imenovanje povećalo apetite kompanije na ovom području?

U pravu ste! Fokus nije bio na spomenutom području, a Hrvatska i ostale zemlje bivše Jugoslavije bile su nekako na margini. Menadžment kompanije odlučio se za lokalnu zastupljenost angažmanom menadžera s ovih prostora, a u cilju agresivnijeg nastupa u regiji. I dalje je, naročito na našim prostorima, vrlo važan osobni kontakt, blizina, sličan jezik... Sve to pridonosi lakšoj i bržoj komunikaciji i u krajnjoj liniji, onome što je svim menadžerima prodaje cilj - povećanju zadovoljstva korisnika. U tom smislu naši su apetiti zaista veliki, a siguran sam da u Hrvatskoj postoji tržište i način za ostvarenje toga. 

 

  • Tko vam daje tehničku podršku po zemljama, tko su vam sve partneridistributeri te imate li planove za daljnjim širenjem partnerskodistributivne mreže?

Naša mreža je organizirana po dva kanala: distributeri i sistem integratori. U većini zemalja imamo više partnera, iako postoje i neke zemlje gdje trenutno radimo na uspostavljanju prodajnog kanala, kao što je primjerice Albanija. Europski centar za tehničku podršku i servis lociran je u Njemačkoj. Jedan od prioriteta mojoj agendi za 2016. godinu upravo je širenje i jačanje partnerske mreže, identifikacija i selekcija novih kompanija, kako među distributerima tako i među sistem integratorima.
 

  • Koje nove proizvode planirate u 2016.?

Za 2016. predviđeno je lansiranje više novih proizvoda, a posebno bih spomenuo novu generaciju multidirekcijske OMNI kamere, kao i kamere s izdvojenim senzorom slike, tzv. kamere za bankomate. Također, naša 4K/H.265 kamera je u završ- nom procesu testiranja i vrlo brzo se može očekivati početak njene prodaje, a u drugoj polovini godine i panoramski 4K multisenzorski model.